8 små energitips med stor effekt

Ønsker du å være mer bærekraftig hjemme, men er ikke sikker på hvor du skal starte? Her er 8 små skritt du kan ta som vil ha en meningsfull effekt på karbonfotavtrykket ditt og energikostnadene dine. Hvert grep teller.
Hjørnet av et hus sett nedenfra, med en klar nattehimmel med stjerner over

Tips 1

Bruk LED-pærer i stedet for glødepærer.

LED-pærer inneholder ikke kvikksølv og har en mye mindre miljømessig påvirkning enn glødepærer. Av den grunn varer LED-pærer også opptil 25 ganger lenger – noe som hjelper deg å spare energi og få mindre strømregning. 
En sort vaskemaskin med en kleskurv på gulvet ved siden av.

Tips 2

Bruk riktig program for klesvasken.

Vent til du har nok til å fylle maskinen, og ta klesvasken din med innstillinger for kald vask (selv om lappen sier varm). Ikke bare forlenger dette levetiden og fargene i klærne dine, det sparer også mesteparten av energien som ville brukes til å varme opp vannet. Ved å vaske 4 av 5 mengder med klesvask i kaldt vann, kan du kutte enda flere CO2-utslipp. 
Klesvask hengt opp på en klessnor for å tørke

Tips 3

Dropp tørketrommelen.

Hvis du kan, lufttørk klærne dine heller enn å bruke en tørketrommel. Ikke bare vil dette spare energi, men det er også mer skånsomt mot stoffene, noe som får klærne dine til å vare lenger.  
Lader som ligger utilkoblet på en skinnoverflate

Tips 4

Trekk ut ladere når du ikke bruker dem.

Elektronikk som er koblet til, selv når selve enheten er av, kan kaste bort så mye som 10 % av energien i hjemmet ditt. Hvert eneste grep teller, så husk å trekke ut den kontakten. 
 Nærbilde av en person som holder en kopp med begge hender, iført en stor, strikket genser.

Tips 5

Før du skrur opp varmen, ta på deg en genser.

Hver grad teller. Enkelt og sant. Spar litt energi ved å kle deg varmere, heller enn å bruke termostaten din. 
Et vindu i et rødt hus.

Tips 6

Forsegle luftlekkasjer.

Sjekk vinduene og dørene dine for trekk. Ved å forsegle eventuelle lekkasjer langs ledd og sømmer, vil du både spare energi og holdet hjemmet ditt varmt. 
Nærbilde av en persons hender som skriver på en bærbar datamaskin.

Tips 7

Kontroller strøminnstillinger.

Fra bærbare datamaskiner til nettbrett og andre enheter, sjekk etter strøminnstillinger for energisparing. Det kan virke trivielt, men ved å ikke kaste bort noe unødvendig energi, kan du kutte forbruk og forlenge batterilevetiden. Hvert eneste grep teller. 
To vindmøller på marken av en grønn ås, med skyer og sol i det fjerne.

Tips 8

Bytt til fornybar energi.

Hvis du ikke har gjort det allerede, kan det å bytte til fornybar energi være det beste du kan gjøre for å redusere karbonfotavtrykket ditt. Dette er ofte så enkelt som å spørre strømleverandøren din om råd, eller foreta et raskt søk etter nettsteder som sammenligner ulike leverandører.