Det ser ut til at du befinner deg i <country>

Gå til siden for ditt TENA-marked for lokal informasjon.

Hva er en overaktiv blære?


Overaktiv blære (OAB) er et vanlig beskrivende navn på en rekke symptomer knyttet til trang. Det betyr ikke inkontinens, men at du må late vannet hyppig.

1600x500_overactivebladder.jpg


En overaktiv blære, noen ganger også kalt irritabel blære, betyr vanligvis at du har en høy frekvens på dagtid, og ofte også om natten. Husk at det er normalt å tømme blæren 4–8 ganger per dag. Overaktiv blære er mer vanlig blant eldre mennesker og blant kvinner.


Hva forårsaker en overaktiv blære?

Nivået av problemer forårsaket av en overaktiv blære varierer fra bare en noe økt hyppighet på trang, til en konstant trang til å late vannet. Årsakene varierer og er noen ganger uklare, men én faktor kan være obstruksjon av uretra.

Blæreirritasjon

Irritasjon på innsiden av blæren kan føre til følelsen av trang. Én årsak er urinveisinfeksjon, der bakterier irriterer slimhinnen på innsiden av blæren. Noen typer drikke, som kaffe og energidrikk, inneholder visse stoffer som også kan forårsake irritasjon. Blærestein er en annen faktor. 
 
Det finnes også forskjellige faktorer som kan forårsake irritasjon på blæren fra utsiden og dermed føre til følelsen av trang. Forstoppelse, i tillegg til visse gynekologiske tilstander, som prolaps eller ovarietumorer, kan irritere blæren fra utsiden og også forårsake trang.

Livsstilsfaktorer og andre årsaker

Å drikke for mye fører til store mengder urin (polyuria), som forårsaker følelsen av trang og hyppige besøk til toalettet da blæren raskt blir full. Noen typer mat, som supper, frukt og grønnsaker, inneholder større mengder væske og vil derfor også øke urinmengden.
 
En annen grunn til store mengder urin kan være en ukontrollert diabetes. Høyt blodsukker (hyperglykemi) kan forårsake økt tørste og urinproduksjon, dvs. polyuria.
 

TENA Lady

For kvinner som opplever urinlekkasje.
Mørkhåret kvinne som smiler til kameraet

TENA Men

For menn som opplever urinlekkasje.
Middelaldrende mann med skjegg smiler til kameraet

HELSEPERSONELL

For helsepersonell som tar seg av enkeltpersoner med inkontinens.
Sykepleier og eldre kvinne nyter hverandres selskap

PÅRØRENDE

For deg som pleier et familiemedlem med inkontinens.
Eldre kvinne og hennes yngre slektning nyter hverandres selskap

BARN

For foreldre som pleier barn med inkontinens.
En 4 år gammel jente ser ut i verden med undring og nysgjerrighet

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.