Hvilke typer av urinlekkasje finnes?

Avhengig av fysisk årsak kan urinlekkasje oppleves svært forskjellig. Men uansett hvilken type personen du pleier har, kan den behandles på beste måte med de riktige produktene. De vanligste typene er urge- eller stressinkontinens, men det kan også være en kombinasjon av de to. Følgende spørsmål kan hjelpe deg å avgjøre det.

Fortell litt om din situasjon ved å ta denne korte undersøkelsen

Hvordan er det å snakke om urinlekkasje med den du pleier?Send

Rekker personen ikke til toalettet i tide?

Funksjonell inkontinens er når man ikke rekker frem til toalettet i tide, grunnet redusert bevegelighet eller psykiske lidelser, eksempelvis demens eller Alzheimers. Hvis personen er sengeliggende, sitter i rullestol, eller er i behov av assistanse for å bevege seg, forekommer inkontinens svært ofte.

Har personen opplevd nerveskade?

Noen medisinske tilstander, slik som Alzheimers, Parkinsons, slag, diabetes eller Multippel Sklerose, kan gi nevrologiske blæreforstyrrelser. I disse tilfellene klarer ikke hjernen å registrere signalene om at det er behov for vannlating, ofte på grunn av nerveskade i sammenheng med skade eller sykdom..

Skyldes lekkasjene fysiske anstrengelser?

Stressinkontinens opptrer når blæren lekker som følge av fysiske anstrengelser, for eksempel ved hosting, nysing, latter, tunge løft eller trening. Det er som oftest små mengder, men kan også forekomme større lekkasjer. Dette er den vanligste typen av inkontinens blant kvinner..

Har personen ukontrollert vannlating uten forvarsel?

Da er det med stor sannsynlighet urge-inkontinens. Det innebærer at blæren forsøker å tømme seg til tross for forsøk om å holde tilbake. Det er svikt i koordineringen mellom hva hjernen ber blæren gjøre, og hva den faktisk gjør. Det medfører ofte større lekkasjer og hyppigere vannlating. Det forekommer ofte hos menn, gjerne i sammenheng med en forstørret prostata eller kirurgi, men er vanlig også blant kvinner..

Opplever personen mer enn en type?

Blandingsinkontinens er en kombinasjon av flere typer, for eksempel urge- og stressinkontinens.

Opplever personen etterdrypp ved vannlating?

Overløpsinkontinens skjer hos menn der blæren ikke tømmes helt. Det lagres noe urin i bunnen av penis, som etter hvert drypper ut. Det skjer som oftest på grunn av en fekal hindring, forstørret prostata, nerveskade eller unormaliteter i uretra.

Har personen opplevd fekalinkontinens?

Fekalinkontinens er ufrivillig avføring. Årsaker til dette kan være forstoppelse eller diare, skade på musklene i endetarmen eller rektum, mindre kapasitet i rektum eller svak bekkenbunn.

Hvis personen du pleier har fekalinkontinens bør du oppsøke helsepersonell for råd om behandling og håndtering.

Så, nå som du kjenner til hovedtypene av urinlekkasje vil du sikkert vite hvordan du kan gjøre livet lettere for den du pleier. Du finner praktiske råd fra andre pleiere i delen Hva du kan gjøre.

Dersom ingen av beskrivelsene ovenfor passer inn på personen du pleier råder vi deg til å kontakte helsepersonell, som kan gi en riktig vurdering.