Personen jeg pleier kan vaske og kle seg selv, men har problemer med å kontrollere blæren.

Avdramatiser situasjonen

Det å miste kontroll og oppleve uhell kan selvfølgelig være pinlig for den du tar vare på, men det bør ikke føre til at man trekker seg unna sosial omgang og aktiviteter, og opplever redusert livskvalitet. En åpen og forståelsesfull samtale kan hjelpe personen å innse at urinlekkasje ikke trenger å innebære drastiske endringer i livsstil. Med de riktige produktene og noen enkle råd kan han eller hun fortsette som før, uten å frykte pinlige situasjoner.

Fortell at de ikke er alene om urinlekkasje

Urinlekkasje er faktisk svært vanlig. Så mange som 1 av 4 kvinner, og 1 av 8 menn, opplever det en gang i løpet av livet. Blant kvinner er det like vanlig som høysnue. Det er mange årsaker; og det kan skje enten du er ung eller gammel.

 

Se om noen enkle endringer i livsstil kan bidra positivt 

Væskeinntak

Personen du pleier kan bli fristet til å drikke mindre, men det kan gjøre urinen mer konsentrert og bidra til en irritert og mer aktiv blære. Be han eller hun drikke som normalt, ut i fra egen tørst. Det bør være nok i forhold til å få en sunn, strågulfarget urin. Som du kanskje forstår vil det å drikke mer bare øke behovet for toalettbesøk, så det er best å holde en naturlig balanse.

Vær oppmerksom på vanndrivende drikker

Du vil selvsagt ikke nekte den du tar vare på noe, men vær oppmerksom på at koffein, alkohol og kullsyreholdige drikker er vanndrivende, og vil øke behovet for vannlating.

Samarbeid for et hyggeligere miljø

Personen du pleier vil nok sette pris på uhindret adgang til toalettet, slik at det går raskt å komme seg dit når man må. Det kan også være fordelaktig med klær som er lette å ta av, slik som vide skjørt og bukser som kan knytes. En egen skittentøyskurv kan også hjelpe, da et eget sted for skittentøyet kan gi en følelse av økt kontroll. Oppbevar en avfallsbøtte med lokk på toalettet eller soverommet, hvor man kan kaste brukte produkter.

Ut på tur

Pass på at personen har et ekstra produkt og en plastpose, som det brukte produktet kan kastes i, med seg i en veske eller i jakkelommen. Sørg også for sitteplass nært et toalett på tog eller fly, og at bil- eller bussjåfører stanser for toalettbesøk på lange reiser.

Bekkenbunnstrening

Hvis personen du pleier har stressinkontinens kan de forsøke å få bedre kontroll med bekkenbunnstrening. Denne typen av fysioterapi er første steg i behandling av stressinkontinens. I milde og moderate tilfeller vil opptil 70% kunne oppleve forbedringer, eller bli kvitt symptomene helt, ved jevnlig og riktig utført bekkenbunnstrening i 3 til 6 måneder. Treningen må fortsettes for at effekten skal vare, og den vil forbedre kontroll over musklene som holder uretra stengt. Det er aldri for sent å begynne – selv i en alder av 70-80 år kan symptomene forbedres.

En spesialist kan bidra med teknikker som biofeedback og elektrisk stimulering, for å sikre riktig utførelse av øvelsene.

Medisinsk utstyr

Når fysioterapi ikke er svaret finnes det andre alternativ som legen kan foreslå. Å sette inn et kateter med bærbar drenasjepose er en midlertidig løsning, som gjerne benyttes ved urinlekkasje i forbindelse med kirurgi.

De vanligste brukte produktene er absorberende bind og bleier for urinlekkasjer. Det finnes beskyttelse mot både mye og lite lekkasje, for menn og kvinner, og i ulike størrelser og absorpsjonsnivåer, som gjør at de passer ulike preferanser og livsstiler. De har også lukthemmende egenskaper, slik at man ikke trenger å bekymre seg over lukt eller fukt når man er på besøk hos venner, eller er invitert med ut.

Klikk her for å lære mer om fordelene med lekkasjebeskyttelse.

Medisinering og kirurgi

Man kan også bruke medisiner i behandlingen av stressinkontinens, og i enkelte tilfeller vil urolog eller gynekolog vurdere kirurgi. For mer informasjon om dette er det best å snakke med en inkontinensspesialist eller urolog.

Nå som du har funnet litt fakta, hvorfor ikke skrive det ut og gi det til personen du pleier? Eller enda bedre, be han eller hun prøve finn produkt, hvor de kan velge produktet som passer best ut i fra deres behov, og bestille en gratis prøve?