Personen jeg pleier er fysisk frisk, men kan oppleve uhell på grunn av en mental lidelse.

Vær rolig og oppmuntrende
Dersom personen du pleier har nerveskade eller demens, som hindrer han eller hun i å oppdage behovet for vannlating, kan uhell oppleves som svært stressende. Du kan avdramatisere situasjonen ved å håndtere uhellet raskt, rolig og med respekt for personens selvfølelse. 

Sørg for god lekkasjebeskyttelse
Riktig beskyttelse vil holde godt på lekkasje, hindre lukt og sørge for å beskytte personens klær. Det finnes produkter i en rekke størrelser og absorpsjonsnivåer for både menn og kvinner. Mange opplever at produkter som minner om vanlig undertøy er mer akseptert blant personer som lider av mental forvirring, da de føler seg mer ‘normale’. Se vår produktoversikt for mer informasjon om inkontinensprodukter.

Væskeinntak

Personen du pleier kan bli fristet til å drikke mindre, men det kan gjøre urinen mer konsentrert og bidra til en irritert og mer aktiv blære. Be han eller hun drikke som normalt, ut i fra egen tørst. Det bør være nok i forhold til å få en sunn, strågulfarget urin. Som du kanskje forstår vil det å drikke mer bare øke behovet for toalettbesøk, så det er best med en naturlig balanse.

Vær oppmerksom på vanndrivende drikker

Du vil selvsagt ikke nekte den du tar vare på noe, men vær oppmerksom på at koffein, alkohol og kullsyreholdige drikker er vanndrivende, og vil øke behovet for vannlating.

Jevnlige toalettbesøk vil redusere antall uhell
Dersom personen du pleier glemmer å gå på toalettet kan du minne han eller hun på det i løpet av dagen, og før sengetid. Avhengig av personens tilstand må du kanskje selv føre han eller hun til toalettet. Sørg for klær som forenkler toalettbesøkene og er enkle å ta av, slik som vide skjørt eller bukser som kan knytes.

Skift og hygiene

I noen tilfeller kan personen oppdage uhellene sine og skifte selv, mens andre ganger kan han eller hun trenge en hjelpende hånd. Sørg uansett for å ha rene produkter lett tilgjengelig på toalettet, og en søppelbøtte med lokk for brukte produkter. Bukseprodukter som kan rives opp i sidene bidrar til raske og enkle skift, og våtservietter er ofte mildere mot huden enn vanlig toalettpapir.

Hudpleie

Urin kan irritere huden, som hos eldre ofte kan være svært sensitiv. Beskyttende produkter som absorberer urinen raskt og holder godt på den, selv når personen sitter eller ligger ned lenge, reduserer risikoen for hudirritasjon. Hvis du bekymrer deg over hudirritasjon hos personen du pleier kan du besøke produktoversikten, hvor du finner informasjon om produkter som kan redusere dette.

Etabler en rutine for deg og personen du pleier
Mennesker med redusert hukommelse eller mentale skader føler seg ofte tryggere med gode rutiner, og det kan bidra til færre uhell blant de som klarer å gå på toalettet selv. Derfor er det lurt å etablere rutiner for måltider, toalettbesøk, hvile og fritidsaktiviteter, slik som å gå tur eller se på TV. Du bør også legge inn litt egentid for deg selv, slik at personen du pleier kan venne seg til å være alene (hvis de kan være det), eller i selskap med en annen pleier fra tid til annen. Selv når personen du pleier er lite aktiv i løpet av en dag kan rutiner redusere uhell.

Få hjelp av en lokal organisasjon eller frivillige

Det finnes kanskje et dagsenter for voksne eller en helseorganisasjon i nabolaget ditt. Da kan du ta en pause et par timer, mens personen du pleier er i gode hender. En annen fordel er at det gir muligheter for å treffe andre. Flere organisasjoner tilbyr transport, gruppeaktiviteter og dagsturer. Kanskje tilbyr de også hjemleveranser av måltider.

Hvis du har et konkret spørsmål forbundet med inkontinenspleie kan du
kontakte oss pr. mail eller på telefonnummer 22 70 62 00.