En av mine nærmeste har en mental lidelse, og er samtidig ikke i stand til å vaske/kle seg, eller gå på toalettet.

Vær rolig og oppmuntrende
Mye avhenger av hvilken tilstand personen du pleier er i. Det kan være en som ikke selv kjenner eller reagerer på sitt eget vannlatingsbehov og pleien du gir, eller som har demens eller andre mentale sykdommer og blir opprørt over nærgående inkontinenspleie. Uansett nytter det å avdramatisere situasjonen, og håndtere det raskt, rolig og med respekt for personens selvfølelse.

Sørg for god lekkasjebeskyttelse
Riktig beskyttelse vil holde godt på lekkasje, hindre lukt og sørge for å beskytte personens klær, levemiljø og selvfølelse. Det finnes produkter i en rekke størrelser og absorpsjonsnivåer for både menn og kvinner. Mange opplever at produkter som kan tas på som vanlig undertøy er mer akseptert blant personer som kan stå oppreist ved skift. Hvis personen du pleier må skiftes på sengeliggende, finnes det produkter som gjør det enklere for dere begge. TENA Flex er spesiallaget for raskere sengeliggende skift, som er mindre påkjennende for pleierens rygg. Besøk produktpaviljongen for mer informasjon om dette og andre inkontinensprodukter.

Tilrettelegg et godt miljø for dere begge
Dette vil variere ut i fra fysiske behov. Hvis du hjelper personen du pleier til badet i en rullestol kan du sørge for uhindret vei dit. Det kan også være en fordel med klær som er lette å ta av, slik som vide skjørt eller bukser som kan knytes. Sørg for at det finnes en søppelbøtte med lokk på bad eller soversom, som brukte produkter kan kastes i. 

Hudpleie
Urin kan irritere huden, som hos eldre ofte kan huden være svært sensitiv. Beskyttende produkter som absorberer urinen raskt og holder godt på den, selv når personen sitter eller ligger lenge, reduserer risikoen for hudirritasjon. Hvis du bekymrer deg over hudirritasjon hos personen du pleier kan du besøke produktpaviljongen, hvor du finner produkter som kan redusere dette. Våtservietter er enkle å bruke og ofte mildere mot huden enn vanlig toalettpapir, særlig ved fjerning av avføring.

Væskeinntak
Personen du pleier kan bli fristet til å drikke mindre, men det kan gjøre urinen mer konsentrert og bidra til en irritert og mer aktiv blære. Be han eller hun drikke som normalt, ut i fra egen tørst. Det bør være nok i forhold til å få en sunn, strågulfarget urin. Som du kanskje forstår vil det å drikke mer bare øke behovet for toalettbesøk, så det er best med en naturlig balanse.
 

Vær oppmerksom på vanndrivende drikker
Du vil selvsagt ikke nekte den du tar vare på noe, men vær oppmerksom på at koffein, alkohol og kullsyreholdige drikker er vanndrivende, og vil øke behovet for vannlating.


Etabler en rutine
Mennesker med mentale lidelser føler seg ofte tryggere med etablerte rutiner. Skiftrutiner som føles kjent ut i fra når de skjer, hvordan de utføres, og hvilke ord som sies underveis, kan redusere bekymringer. Forsøk derfor å etablere en rutine slik at personen vet når skift vil skje i forhold til måltider, hvile og andre aktiviteter, som det å se på TV. Du bør også sørge for litt egentid og la en annen pleier, eller et familiemedlem, ta over rutinen en gang i blant.


Få hjelp av en lokal organisasjon eller frivillige
Det finnes kanskje et dagsenter for voksne eller en helseorganisasjon i nabolaget ditt. Da kan du ta en pause et par timer, mens personen du pleier er i gode hender. En annen fordel er at det gir muligheter for å treffe andre. Flere organisasjoner tilbyr transport, gruppeaktiviteter og dagsturer. Kanskje tilbyr de også hjemleveranser av måltider.

Hvis du har et konkret spørsmål forbundet med inkontinenspleie kan du kontakte oss pr. mail eller telefon.