Personen jeg pleier er mentalt frisk, men kan ikke vaske og kle på seg eller gå på toalettet selv på grunn av bevegelseshindringer

Finn løsningen sammen
Dersom en av dine nærmeste nylig har blitt helt eller delvis funksjonshemmet, vil han eller hun (og du) trenge å bli vant til hjelp med vanlige oppgaver, som å spise, bade eller gå på toalettet. Og det er gjerne toalett-biten som er vanskeligst i begynnelsen, da begge må finne ut hva dere er komfortable med. Sammen kan dere planlegge, høre på hverandres forslag og bekymringer, og finne en rutine som passer begge to, og som ikke oppleves pinlig.


 

Sørg for god lekkasjebeskyttelse
Riktig beskyttelse vil holde godt på lekkasje, hindre lukt og sørge for å beskytte personens klær, levemiljø og selvfølelse. Det finnes produkter i en rekke størrelser og absorpsjonsnivåer for både menn og kvinner. Mange opplever at produkter som kan tas på som vanlig undertøy er mer akseptert blant personer som kan stå oppreist ved skift. Hvis personen du pleier må skiftes på sengeliggende, finnes det produkter som gjør det enklere for dere begge. TENA Flex er spesiallaget for raske, sengeliggende skift, som er mindre påkjennende for pleierens rygg. Besøk produktpaviljongen for mer informasjon om dette og andre inkontinensprodukter.

 

Samarbeid for et hyggeligere miljø 
Personen du pleier vil sette pris på uhindret adgang til toalettet, slik at det går raskt å komme seg dit når man må. Det kan også være fordelaktig med klær som er lette å ta av, slik som vide skjørt og bukser som kan knytes. En egen skittentøyskurv kan også hjelpe, da et eget sted for skittentøyet kan gi en følelse av økt kontroll. Oppbevar en avfallsbøtte med lokk på toalettet eller soverommet, hvor man kan kaste brukte produkter.

 

Skift og hygiene
Sørg for å ha rene produkter lett tilgjengelig. Dersom den du pleier opplever fekal inkontinens er bukseprodukter, som kan rives opp i sidene, bra til en person som kan stå med litt hjelp. Et alt-i-ett produkt er raskere og renere ved sengeliggende skift. Våtservietter er enkle å bruke og ofte mildere mot huden enn vanlig toalettpapir, særlig ved vask i forbindelse med avføring.

 

Hudpleie
Urin kan irritere huden, som hos eldre ofte kan være svært sensitiv. Beskyttende produkter som absorberer urinen raskt og holder godt på den, selv når personen sitter eller ligger lenge, reduserer risikoen for hudirritasjon. Hvis du bekymrer deg over hudirritasjon hos personen du pleier kan du besøke produktpaviljongen, hvor du finner produkter som kan redusere dette.

 

Væskeinntak
Personen du pleier kan bli fristet til å drikke mindre, men det kan gjøre urinen mer konsentrert og bidra til en irritert og mer aktiv blære. Be han eller hun drikke som normalt, ut i fra egen tørst. Det bør være nok i forhold til å få en sunn, strågulfarget urin. Som du kanskje forstår vil det å drikke mer bare øke behovet for toalettbesøk, så det er best med en naturlig balanse.

 

Vær oppmerksom på vanndrivende drikker
Du vil selvsagt ikke nekte den du tar vare på noe, men vær oppmerksom på at koffein, alkohol og kullsyreholdige drikker er vanndrivende, og vil øke behovet for vannlating.

 

Få hjelp av en lokal organisasjon eller frivillige
Det finnes kanskje et dagsenter for voksne eller en helseorganisasjon i nabolaget ditt. Da kan du ta en pause et par timer, mens personen du pleier er i gode hender. En annen fordel er at det gir muligheter for å treffe andre. Flere organisasjoner tilbyr transport, gruppeaktiviteter og dagsturer. Kanskje tilbyr de også hjemleveranser av måltider.

Hvis du har et konkret spørsmål forbundet med inkontinenspleie kan du kontakte oss pr. mail eller telefon.