Hva forårsaker urinlekkasje blant kvinner?

Kan hun ha svak bekkenbunnsmuskulatur?

Blæren og urinåpningen holdes på plass av bekkenbunnsmuskulaturen, som også holder blæren lukket. Muskelstyrken svekkes med alderen, og når elastisitet og fleksibiliteten reduseres kan hverdagsaktiviteter, som det å hoste, forårsake lekkasje. Dette er den vanligste årsaken til urinlekkasje.

Har hun redusert bevegelighet?

Dette er en vanlig form for urinlekkasje, og hindrer en person i å rekke til toalettet i tide. Har hun en mental lidelse? Hvis du gir pleie til en person med psykiske lidelser kan det hende at hun ikke kan kjenne behovet for å gå på toalettet, eller på grunn av sykdommen ikke kan respondere på signalene.

Har hun en annen medisinsk diagnose?

Noen medisinske tilstander, særlig de som angår hjernen og nervesystemet; slik som Alzheimers, Parkinsons, demens, Multippel Sklerose og hjerneskade, kan forårsake urinlekkasje. Det kan resultere i en overaktiv blære (behov for hyppig vannlating) eller en underaktiv (vanskeligheter med å tømme den helt). Det kan også føre til fekalinkontinens. Diabetes og slag kan også føre til urinlekkasje.

Får hun medisinering for andre helsetilstander?

Kvinnelig urinlekkasje kan være en sideeffekt av medisinering. Dersom den du pleier nylig har begynt på en ny medisin, og urinlekkasje har oppstått samtidig, kan det være lurt å snakke med legen. Av og til kan medisinering endres, dosering reduseres eller stanses helt.

Har hun ofte urinveisinfeksjoner?

Urinveisinfeksjoner kan gjøre blæren overfølsom. Symptomer er blant annet et plutselig behov for å gå på toalettet og hyppig- både dag og natt (små mengder), samt det å ikke rekke frem i tide.

Har hun ofte forstoppelse?

Forstoppelse er den vanligste årsaken til fekalinkontinens. Kronisk forstoppelse kan føre til en oppbygning av hard avføring, som er for stort til å få ut. Resultatet er at musklene i rektum strekkes og svekkes. Flytende avføring kan også renne forbi hardere avføring, og forårsake fekalinkontinens.

Er hun i overgangsalderen?

Alle muskler svekkes over tid, og i forbindelse med overgangsalderen påvirker reduksjonen av østrogen særlig magemusklene. Dette medfører at blæren skifter posisjon, og musklene rundt urinrøret blir mindre effektive.

Er hun overvektig?

Hvis personen er overvektig kan det øke presset på mage- og bekkenbunnsmuskulaturen, og føre til urinlekkasje.

Røyker hun?

Røykhoste kan være en indirekte årsak til lekkasje, mest fordi det medfører hyppig og kraftig hoste. En annen faktor er økt risiko for sirkulasjonssykdommer, og påfølgende vanndrivende medisinering, som øker forekomsten av lekkasje.

Er hun fremdeles et barn?

De nevnte årsakene gjelder ikke nødvendigvis dersom den du pleier er et barn. I det tilfellet råder vi deg til å besøke området om barn, hvor du finner spesifikk informasjon om årsaker til urinlekkasje blant barn.

Hvis du er usikker på årsaken til urinlekkasje hos den du pleier, kan du gå til årsaker eller typer for mer hjelp.