Hva er årsakene til urinlekkasje hos menn?

Hva er hemmeligheten bak best mulig inkontinenspleie?

Les mer

Kan han ha forstørret prostata eller gjennomgått prostatakirurgi?

Den vanligste formen for urinlekkasje blant menn er etterdrypp. Det forårsakes ofte av en forstørret prostata, som hindrer at blære tømmes helt ved vannlating. Forstørret prostata kan også føre til Urge-inkontinens, eller ‘et plutselig’ vannlatingsbehov.

Prostatakirurgi kan svekke musklene midlertidig og føre til stressinkontinens, som er ufrivillig lekkasje når du ler, hoster eller er fysisk aktiv. I noen tilfeller kan nerver og muskler skades under operasjon, og gi permanente problemer.

Har han redusert bevegelighet?

Av og til er det rett og slett bevegelseshindringer, som følge av fysisk skade eller alder, som gjør det vanskelig å rekke til toalettet i tide.

Har han en psykisk lidelse?

Hvis du pleier en person med psykiske lidelser kan det hende at han ikke kan kjenne behovet for å gå på toalettet, eller på grunn av sykdommen ikke kan respondere på signalene.

Har han en annen medisinsk diagnose?

Noen medisinske tilstander, særlig de som angår hjernen og nervesystemet; slik som Alzheimers, Parkinsons, demens, Multippel Sklerose og hjerneskade, kan forårsake urinlekkasje. Det kan resultere i en overaktiv blære (behov for hyppig vannlating) eller en underaktiv (vanskeligheter med å tømme den helt). Det kan også føre til fekalinkontinens. Diabetes og slag kan også føre til urinlekkasje.

Får han medisiner for en annen helsetilstand?

Mannlig urinlekkasje kan være en sideeffekt av medisinering. Dersom den du pleier nylig har begynt på en ny medisin, og urinlekkasje har oppstått samtidig, kan det være lurt å snakke med legen. Av og til kan medisinering endres, dosering reduseres eller stanses helt.

Har han ofte urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjoner kan gjøre blæren overfølsom. Symptomer er blant annet et plutselig behov for å gå på toalettet og hyppig- både dag og natt (små mengder), samt det å ikke rekke frem i tide.

Har han ofte forstoppelse?

Forstoppelse er den vanligste årsaken til fekalinkontinens. Kronisk forstoppelse kan føre til en oppbygning av hard avføring, som er for stor til å få ut. Resultatet er at musklene i rektum strekkes og svekkes. Flytende avføring kan også renne forbi hardere avføring, og forårsake fekalinkontinens.

Kan han ha svak bekkenbunnsmuskulatur?

Blæren og urinåpningen holdes på plass av bekkenbunnsmuskulaturen, som også holder blæren lukket. Muskelstyrken svekkes med alderen, og når elastisitet og fleksibiliteten reduseres kan hverdagsaktiviteter, som det å hoste, forårsake lekkasje. Dette er den vanligste årsaken til urinlekkasje.

Er han overvektig?

Hvis personen er overvektig kan det øke presset på mage- og bekkenbunnsmuskulaturen, og føre til urinlekkasje.

Røyker han?

Røykhoste kan være en indirekte årsak til lekkasje, mest fordi det medfører hyppig og kraftig hoste. En annen faktor er økt risiko for sirkulasjonssykdommer, og påfølgende vanndrivende medisinering, som øker forekomsten av lekkasje.

Er han fremdeles et barn?

De nevnte årsakene gjelder ikke nødvendigvis dersom den du pleier er et barn. I det tilfellet råder vi deg til å besøke området om barn, hvor du finner spesifikk informasjon om årsaker til urinlekkasje blant barn.

Hvis du er usikker på årsaken til urinlekkasje hos den du pleier, kan du gå til årsaker eller typer for mer hjelp.