Min kjære trenger hjelp på avstand

Du bor kanskje i en viss avstand fra den som trenger hjelpen din – eldre foreldre, for eksempel. Og du lurer kanskje på hva du kan gjøre for dem. Mange omsorgspersoner er i denne situasjonen. Vi har lært fra dem at du kan hjelpe til, selv på avstand. Du kan:
 
  • Gi din kjære emosjonell støtte gjennom gjensidige kontakter
  • Koordinere tjenester for personen (for eksempel, ordne med at lokale omsorgspersoner eller rengjørere kommer innom, og deretter følge det opp på avtalte tidspunkter for å se til at det ikke har oppstått problemer)
  • Ta vare på helsejournaler og medisinlister, og reise for å hjelpe til med legebesøk
  • Finne ut når vedkommende ønsker å ha selskap, og avtale at et familiemedlem eller en venn kommer på besøk
Omsorgspleie på avstand kan være en utfordring. Men det finnes måter å få det til å fungere på. Nedenfor finner du noen forslag som kan hjelpe personen som er langt unna:

Sett opp en plan

Det er lurt å starte med å lære om situasjonen, de potensielle vanskelighetene personen opplever og nivået av hjelp som trengs. Prøv å identifisere lokale ressurser og alternativer du kan bruke på avstand. Gjør deg notater om de medisinske tilstandene som din kjære har, og juridiske eller økonomiske utfordringer. 
 
Inkluder kontaktnumre, forsikringsinformasjon, kontonumre og annen viktig informasjon. Finn også ut så mye som mulig om hans/hennes sykdom og behandlingen som trengs.

Hygiene og inkontinensprodukter

Hvis din kjære bor alene, kan han/hun antakelig ta vare på seg selv mesteparten av tiden. Allikevel kan du gjøre livet lettere for vedkommende ved å hjelpe ham/henne med å velge riktig type inkontinensbeskyttelse. TENA undertøysliknende inkontinensprodukter er designet som vanlig – de er enkle å ta på uten hjelp. Se hvor lett det er å bruke TENA undertøysliknende inkontinensprodukter –  .
 
Hver inkontinent persons situasjon er unik. Så for å finne et produkt med et passende absorpsjonsnivå for din kjære, se TENA produktvelger. 
 
Hvorfor ikke hjelpe vedkommende ved å bestille et utvalg av forskjellige produkter han/hun kan trenge, og få det levert hjem? Bestill på TENA Nettbutikk.

Etabler et lokalt nettverk av kontakter du kan nå

Hvis du bor langt unna personen du prøver å hjelpe, kan du arrangere regelmessige besøk av naboer, venner og andre familiemedlemmer. Så kan de holde deg oppdatert på hvordan din kjære har det. Du kan til og med foreslå å leie inn en lokal profesjonell omsorgsgiver, som kan se til vedkommende og holde ham/henne med selskap. Uansett hva dere blir enige om, er det viktig å ha en lokal kontakt for nødstilfeller. 

Sjekk opp jevnlig og hold kontakten

Det er selvfølgelig fint å besøke personen selv når du kan. Da kan du selv se hvordan de fysiske, psykiske og økonomiske behovene er. Når du ikke kan besøke personen, kan smarttelefoner, nettbrett og webkamera hjelpe dere med å holde kontakten. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger og Apple FaceTime er gode måter å holde kontakten på. 
 
Hvis din kjære har en mobiltelefon, er det lurt å sørge for at han/hun vet hvordan den brukes. Og at viktige numre er lagret på den. Noen leverandører har gratis brukerveiledninger på nett eller i butikk, og rimelige abonnementer for eldre som kun bruker telefonen i nødstilfeller. 
 
Det er også lurt å sjekke ut nyttige telefonhjelpemidler som er tilgjengelig for eldre – for eksempel talestyrt kommando, større knapper og kompatibilitet med høreapparater. 

Vær forberedt på nødstilfeller

Prøv å tenk fremover og spør deg selv hva du ville gjøre hvis din kjære hadde et nødstilfelle. Det er nyttig å ha en liste over lokale kontakter som kan være tilgjengelige på kort varsel. Du må også være klar, med penger satt til side, for å reise hjem til vedkommende når som helst.
 
Hvis vedkommende går med på det, kan du skaffe en sikkerhetsalarm han/hun kan sette på armen som et armbånd. Disse apparatene kan aktiveres ved å trykke på en knapp for å gi deg eller lokale omsorgspersoner beskjed ved nødstilfeller. 

Få profesjonell støtte

Det kan være nyttig å leie inn en profesjonell omsorgsgiver som kan gi din kjære måltider, personlig pleie og andre tjenester. En geriatrisk pleieleder eller sosialarbeider kan også ta seg av din kjære.