Ordbok

Klikk på knappene under for å se forklaringene.

Bekkenbunnstrening

Trening som innebærer spenning og avslapning i bekkenbunnsmuskulaturen. Målet er å styrke musklene, og øke evnen til å kontrollere urinlekkasje.

Stressinkontinens

Betyr lekkasje av urin ved fysiske anstrengelser, slik som ved hosting, nysing, latter, trening og tunge løft. Det dreier seg ofte om små mengder urin, og lekkasje grunnet svak bekkenbunnsmuskulatur.

Urge-inkontinens

Også kjent som overaktiv blære, og den vanligste typen blant menn. Man opplever et akutt behov for vannlating og blæren slipper ufrivillig ut urin. Det er ofte grunnet forstyrrelser i nervesignaler mellom hjerne og blære, gjerne i forbindelse med en forstørret prostata eller etter prostatakirurgi.

Man kan også få behov for vannlating utover de vanlige 4-8 gangene om dagen, og kanskje også om natten. I noen tilfeller kan man ”trene opp” blæren slik at man reduserer antall vannlatinger, og unngår det om natten.

Menopause

Perioden da menstruasjon opphører (omtales også som klimakterium/overgangsalder).

Micturition

Engelsk uttrykk og beskrivelse av handlingen; det å urinere.

Prostata

En kjertel hos menn, beliggende rundt urinrørets nederste del og rundt uretra. Den produserer et sekret som inngår i sædvæsken. Kan hos eldre menn vokse seg større og sperre for urinrøret. Et symptom er dårlig kraft på urinstrålen.

Enuresis

Enuresis (også kjent som sengevæting) er ufrivillig vannlating. Når det skjer om natten og mens man sover, kalles det enuresis nocturna.

Blandingsinkontinens

Det er blandede symptomer, bokstavelig talt. Vanligvis er det en kombinasjon av urge- og stressinkontinens. Hvis du har begge typer er det ofte en av de som opptrer hyppigst, og du bør fokusere på å behandle de vanligste symptomene først.

Svak blærefunksjon

Vanskeligheter med å kontrollere blæren, som kan resultere i ufrivillig vannlating

Bekkenbunnsmuskulatur

Bekkenbunnsmusklene er en muskelgruppe som ligger innvendig i bekkenet og danner på en måte gulvet i kroppen. Den omslutter urinrør, skjede og endetarm og skal sammen med lukke musklene ha kontroll over disse åpningene. Musklaturen skal også holde urinrør, blære og livmor oppe, og motstå alle økninger i buktrykket som oppstår ved anstrengelser.

Etterdrypp (Post-Micturition Dribble/ PMD)

Etterdrypp er når blæren ikke tømmes fullstendig, men forstetter å lekke etter vannlating. Det er vanlig ved forstørret prostata eller svak bekkenbunnsmuskulatur.

Nevrologisk blæreforstyrrelse

Nerveskader som skyldes sykdom kan påvirke hvordan hjernen og blæren kommuniserer. Det kan resultere i vanskeligheter med å kontrollere blæren, og det å kunne tømme den fullstendig.

Funksjonell inkontinens

Innebærer at man ikke rekke frem til toalettet i tide, grunnet vankeligheter i forbindelse med fysisk eller psykisk sykdom.

Overløpsinkontinens

Dette er en lekkasje som oppstår når blæren blir overfylt, og ”renner over”. Skyldes hindringer eller nerveskader.