Generelle tips for foreldre og lærere

Her er noen nyttige tips om hvordan du kan håndtere ditt barns inkontinens, som vi har samlet fra foreldre, sykepleiere og lærere.

Tips 1 – Vær tålmodig. Vi vet det er vanskelig, men vær tålmodig. Mange barn vokser fra sengevæting, og hvis barnet er fem eller yngre er det ingen grunn til bekymring.

Tips 2 – Vær rolig og støttende. Husk at barn er veldig mottagelige for utålmodighet, irritasjon eller angst.

Tips 3 – Fortell hvor vanlig urinlekkasje er. Barn kan føle seg isolert og bekymret over at det er noe virkelig galt med dem. Si at andre barn på skolen kan ha det, men ikke nødvendigvis forteller om det. Det dreier seg rett og slett om at blæren ikke fungerer helt riktig ennå.

Tips 4 –Forklaringer gjør det tryggere, så gi barnet ditt en biologileksjon (du kan bruke informasjonen under). For yngre barn kan man fortelle det som et eventyr: “‘herr Blære’ holder fremdeles på å lære seg hvordan han skal gjøre jobben sin og bli kjent med de andre… snart vil de kjenne hverandre godt og fungere sammen. Å bli fortalt om hvordan det hele fungerer, og at det etter hvert vil bli bedre, kan gjøre situasjonen mindre mystisk og fjerne frykten. Hvis du trenger mer informasjon gå til årsaker.

Tips 5 – Husk at barnet fremdeles må drikke når det er tørst. Det virker kanskje rart, men ved å kutte ned på væskeintaket økes urinkonsentrasjonen, noe som kan øke på irritasjoner og problemer. Så la barnet drikke som normalt, men forsøk, om mulig, å unngå det rett før sengetid.

Tips 6 – Foreldre; hvorfor ikke la lærere på skolen få vite om barnet har problemer på dagtid, slik at de kan støtte barnet og sørge for enkel tilgang til skolens toalett? En annen god ide er å pakke ned et ekstra par bukser i gym- eller skolesekken.

Tips 7 – La et barn få vite om du eller noen av søsknene har hatt lignende problemer. Det gir håp å vite at andre har gått igjennom det samme, og at det er et midlertidig problem.

Tips 8 – Stopp all erting med en gang. Barn kan være slemme mot hverandre, særlig når det gjelder sengevæting. Så det er viktig å forklare (ikke kjefte) at alle har fysiske ulikheter: noen er nærsynte, andre har allergier eller fødselsmerker, etc. Minn dem om at: “Man utvikler seg i ulikt tempo og det er ikke noe man kan gjøre noe med. Derimot kan man være snill mot andre og hjelpe de som er sårbare, for det er noe man kan gjøre noe med.”

Tips 9 – Ikke la sengevæting kjennetegne barnet. Barnet ditt kan være en skuespiller, artist, idrettsutøver, eventyrer, pleier eller en ramp, men bør aldri kalles for en ‘sengevæter’.