Behandling av inkontinens hos barn

Det er alltid lurt å sjekke for infeksjon

Hvis barnet har god helse utover sengevætingen er det liten sannsynlighet for at det er en alvorlig årsak. Hvis du har grunn til å tro at det er en underliggende årsak kan legen din foreslå en urinprøve. De kan sende en prøve til et laboratorium og gjøre en enkel test, for å avklare at det ikke er andre helseårsaker.

Alarm ved sengevæting (enuresisalarm)

Alarm kan være en effektiv behandling. De er laget slik at de ringer når sengevætingen begynner og vekker barnet, som kan oppmuntre en vane om å våkne når det er tid for vannlating.

Alarm kan kjøpes, eller i noen tilfeller fås, av helsestasjonen (be sykepleieren om å vise hvordan du bruker den). Det kreves litt tålmodighet og forpliktelse, men du vil snart se at det gir uttelling. Det finnes to hovedtyper av alarmer.

• ‘Matter og klokkealarmer’ har en plastikkmatte som du legger midt i sengen, hvor det ofte blir vått. Matten har en strømkrets som knytter en ledning til en alarm. Plasser alarmen utenfor barnets rekkevidde, slik at barnet må opp når det ringer for å skru den av, og kan gå på toalettet.

• ‘Mini-alarmer’ er nettere. De festes på barnets nattøy, nær kragen. En smal ledning knytter alarmen til sensoren, som du fester i undertøyet. Fukt aktiverer alarmen, som kan skrus av midlertidig, men barnet må skifte klær for å unngå at den går i gang igjen.

Bruk av alarmer ved sengevæting

• De første 10 nettene må du nok vekke barnet når alarmen går, slik at han eller hun kan skru den av og gå på toalettet. Du må også hjelpe barnet med å skifte laken og skru av alarmen. Et ‘babyalarmsystem’ kan hjelpe deg å høre når det setter i gang.
• Etter omtrent 10 dager vil mange barn ha lært seg å våkne opp for å skru av alarmen, og det vil bli et mindre vått område. Dette er fremskritt.
• Hvis barnet ikke våkner av alarmen kan du få lyden til å bli høyere ved å legge den i en blikkbeholder.
• Vær tålmodig. Noen barn blir tørre etter 2 måneders bruk, mens andre trenger 4 måneder.
• Hvis barnet ditt blir helt tørr av å bruke alarmen kan du bruke den en måned til.

Helt ærlig så er det ofte slik at barnet er den eneste personen i huset som ikke våkner av alarmen. Suksessraten er omtrent 68 % og du vil kanskje foretrekke noe som fungerer for hele familien. Hvis det etter 6 uker ikke er noen forbedringer (mindre våt flekk, eller at alarmen går i gang senere på natten) er det best å stoppe, og prøve igjen om noen måneder.

Medisiner for inkontinens hos barn

Medisiner kan gi kortvarig hjelp for barnets urinlekkasje, men de vil ikke trene opp kroppen til bedre kontroll, så de kurerer ikke problemet. Så snart barnet slutter å ta medisinen begynner sengevætingen igjen. De fleste foretreker beskyttende produkter for å håndtere et barns inkontinens, men medisiner kan være til hjelp i situasjoner da du trenger å være helt sikker, som på skoleturer hvor barnet må overnatte sammen med andre. Det er nødvendig med resept fra lege.

  • Desmopressin får nyrene til å lage mindre urin, og blir tatt i pilleform og som nesespray. I gjennomsnitt gir det 2 tørre netter i uken, og omtrent en tredjedel av barn blir tørre. På grunn av uønskede bieffekter er produktet nå trukket tilbake.
  • Imipramine hjelper blæren å holde på mer urin. Hvis det finnes tilgjengelig i ditt lad gir Imipramine 1-2 tørre netter i uken. Det har noen bieffekter som legen kan forklare for deg. Det er ikke like effektivt som Desmopressin.
  • Oxybutynin roer ned en overaktiv blæremuskel. Det kan være til hjelp hvis barnet ditt opplever urinlekkasje på dagtid også, og må skyndte seg på toalettet (urge). Men det er bieffekter (tørr munn, forstoppelse, uskarpt syn) og har til i dag ikke blitt forsket like mye på som Desmopressin.

Hvis ditt barns urinlekkasje kommer av en medisinsk tilstand eller bevegelseshemning, og du trenger mer informasjon, kan du gå til delen om 
pleie av dine nærmeste.