Årsaker til urinlekkasje hos barn

Sengevæting er den vanligste formen for inkontinens hos barn, mens det å tisse på seg på dagtid skjer hos 2-4% av 5- til 7-åringer. Følgende er de vanligste årsakene til inkontinens hos barn.

Utviklingsårsaker

Blæren tømmes ved at muskler åpner og trekker seg sammen, som svar på nervesignaler fra hjernen om at den er full. Hvis denne utviklingen av muskel-/nervekoordinasjon har gått langsomt, kan blæren av og til fylles opp før hjernen vet om det. Alternativ kan musklene være for svake.

Barn sover oftere dypere enn voksne og bruker lenger tid på å våkne. Det innebærer at de av og til ikke kjenner signalet som sier at det er på tide å tømme blæren – eller ikke våkner opp i tide.

Om natten produserer kroppen mer av et anti-vanndrivende hormon, ADH. Det senker produksjonen av urin, og reduserer behovet for vannlating. Hvis det av en eller annen grunn ikke lykkes med det, vil blæren kunne bli overfylt.

Alle de ovennevnte årsakene pleier å løse seg selv med tiden. Angst antas ofte også å være en årsak til urinlekkasje, men det finnes lite vitenskapelig bevis for det. Om barnet ditt opplever angst er det viktig å finne ut hvorfor og håndtere det forsiktig.

Medisinske årsaker

Urinlekkasje hos barn kan også komme av en medisinsk tilstand eller bevegelseshemning. I tilfeller av cerebral parese, ryggmargsbrokk, hjerne- eller nerveskade, kan evnen til å sende signaler mellom blæren og hjernen være skadet. Av og til kan det også komme av gjentatte urinveisinfeksjoner, eller av en mindre deformering i urinveiene.

Hvis du pleier et barn med alvorlige skader eller bevegelseshemninger kan du finne mer informasjon når du besøker vår del om pleie av dine nærmeste.

Arveanlegg
Urinlekkasje kan være arvelig og fortsette gjennom flere generasjoner. Generelt sett er det 40% sjanse for at et barn blir sengevæter om en av foreldrene var det, og 70% sjanse når det forekommer hos begge foreldrene.

Urinlekkasje om dagen

Urinlekkasje om dagen, når det ikke kommer av en urinveisinfeksjon eller anatomiske årsaker, kan være forårsaket av en overaktiv blære eller for sjelden vannlating.

Overaktiv blære

Dette kommer av musklene rundt uretra, som kontrollerer vannlatingen, trekker seg sammen ufrivillig, og presser urinen ut. Det er ofte et resultat av urinveisinfeksjon, og er vanligere blant jenter.

Sjelden vannlating

Noen barn venter for lenge og overser sitt behov for å gå på toalettet, enten fordi de ikke liker å bruke skolens toaletter, eller fordi de ikke vil gå glipp av noe. Det kan føre til at blæren blir overfylt. Det kan også gi infeksjoner.

Funksjonell inkontinens hos barn
Dette er når barnet er fysisk hindret i fra å komme seg på toalettet. Det kan komme av bevegelseshemninger eller fordi barnet sitter i rullestol. I det siste tilfellet er det gjerne både fekal-og urininkontinens. Hvis barnet ditt klarer å gå på toalettet selv, men det tar tid, sørg for at det ikke er noen hindringer på veien dit og at de har klær som er lette å ta av. Det viktigste er å bruke beskyttende undertøy som holder de tørre og komfortable. Det begrenser risikoen for hudirritasjoner, som ofte opptrer hos personer som må sitte eller ligge i lengre perioder

Hvor mye vann bør du drikke daglig?Resultater